Rösta på Socialdemokraterna för att slippa fyra år till av röra

(Insändare i Fagersta-Posten 2022-09-05)

Majoriteten/makten under 2018-2022 har innehafts av L, SD, M och C med 17 mandat i kommunfullmäktige.

Vid Skinnskattebergs kommunval 2018 fick S tolv mandat (41 procent). L, SD, M och C fick 17 mandat av totalt 31. Detta högerblock säger nu, i valrörelsen, att dom vill ha maktskifte, trots att dom har haft majoritet och makt hela denna mandatperiod med sina 17 mandat mot Socialdemokraternas tolv och Vänsterpartiets två mandat. Den ekvationen går inte att säga emot.

Liberalerna har släppt igenom Socialdemokraternas budget men har allierat sig med M, SD och C i de allra flesta beslut, därav röran. Det är väldigt tydligt var denna röra kommer ifrån, en minoritet har inget mandat att skapa röra, inte ens Socialdemokraterna!

Men:

► Plus 65-boendet på Klockarbergsvägen kunde ha beslutats redan 2019 om vi hade haft majoritet. Då hade vi haft 24 topprenoverade lägenheter klara nu, bekostade av SBO (statens bostadsomvandling), och dessutom många villor i bostadsrotation. Detta koncept är väl beprövat i cirka 30 kommuner, till stor belåtenhet för kommuninvånarna.

► Brandstationen. Vi socialdemokrater krävde korrekta besluts- och behovsunderlag 2019 utan gehör från L. Därefter genomförde M, L, C och SD en dyr projektering som svällde ut till 1 700 m2, nästan tre gånger större än vad vi har idag. S vill bygga efter behov och budget, cirka 1 000 m2 (idag har vi totalt 650 m2) och det budgeterade beloppet är 30 miljoner. Trots detta drev de igenom byggbeslut på 55 miljoner vilket överklagades. Förvaltningsrätten konstaterade att beslutet var olagligt eftersom beslutet saknade ekonomisk täckning. Där var det inte heller vi som stod för röran och ironiskt nog hade även denna byggnad vara klar idag om vi fått stöd i beslutet 2019.

► De dyra och komplett onödiga utredningarna av kommunalrådet initierades av Moderaterna och Liberalerna. Ni bör ställa frågan om varför dom gjorde det till Carina Sandor (L), Lennart Lidqvist (L), Bo Öberg (M) och Marie Tollefsen Markström (M). Detta är fakta, någonstans måste även politiken kunna säga stopp. Allt ovanstående går att visa via bland annat politiska protokoll.

Avslutningsvis vill vi kommentera Gabriel Anderssons (L) yttrande i P4 Västmanland (22/8), angående behov av förbättrad arbetsmiljön i kommunhuset, eftersom det idag inte är något problem. Ett val som ger en Socialdemokratisk majoritet krävs för att kunna fortsätta tillsammans med det vi nu har, ordning och reda, utveckling och byggande efter behov och budget. Dessutom utan röra!

Lena Lovén Rolén (S)

Fredrik Vigerskog (S)